Mocno kokosowy, kremowy i soczysty.
Zapiekany w kąpieli wodnej.
Pyszne ciasto, które idealnie nadaje się na świąteczny stół.
Sernik można przygotować już kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.
SPÓD SERNIKA
- 25 dkg. herbatników kakaowych
- 15 dkg. margaryny
- 20 dkg. wiórków kokosowych
MASA SEROWA
- 1 kg. tłustego twarogu , może być z wiaderka,
- 200 ml.śmietany kremówka 30%
- 10 dkg. masła lub margaryny
- 10 dkg.mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 15 dkg. wiórków kokosowych
- 15 dkg. cukru pudru
- 400 ml. mleka kokosowego,
- 1 tabliczka białej czekolady
POLEWA
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki oleju
- wiórki kokosowe do oprószenia
Margarynę roztopić i ostudzić.
Ciastka drobno pokruszyć lub rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza od blendera ręcznego
Rozdrobnione ciastka połączyć z płynną margaryną. Wsypać wiórki kokosowe i wszystko razem wymieszać aż powstanie zwarta masa.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć ciasteczkową masę,
Uformować równy spód i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W tym czasie przełożyć do większej miski wszystkie składniki na masę serową oprócz białej czekolady i zmiksować na średnich obrotach do momentu aż powstanie jednolita, prawie gładka masa.
Aby ułatwić sobie pracę i uniknąć bałaganu w kuchni polecam sprytny sposób.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do masy serowej.
i na wolnych obrotach miksera połączyć ją z masą.
Masę wylać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 165 st.C.
Przygotować brytfannę napełnioną do połowy wodą, wstawić do niej tortownicę z sernikiem i razem wstawić do piekarnika. na 1 godz. aż wierzch sernika się zetnie i lekko przyrumieni.
Po godzinie wyłączyć piekarnik wyjąć tortownicę z brytfanny z wodą i już samą tortownicę z sernikiem wstawić z powrotem do piekarnika zostawiając uchylone drzwiczki.
Chłodny sernik wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Na małym ogniu roztopić gorzką czekoladę , dodać olej i mieszać aż oba składniki się połączą. Przestudzić.
Wystudzoną czekoladą polać sernik i wiórkami kokosowymi obsypać wierzch i boki.
grudzień 22, 2017 at 10:24 pm
jak pięknie ozdobiony! :) pięknie zimowy :)