Szybki przepis na sernik, który zawsze się udaje. Twaróg w połączeniu z budyniem śmietankowym  i słodkimi rodzynkami tworzą idealną masę. Do tego oczywiście jeszcze parę podstawowych składników, które na pewno znajdziemy w naszej kuchni. Wszystko miksujemy i do piekarnika.  Po upieczeniu i przestudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem,.. i gotowe :) 

Przepis podpatrzony z kulinarnego programu pani Bożeny Dykiel, który jakiś czas temu gościł na naszych ekranach. Pani Bożena zapewniała, że sernik jest pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu – co potwierdzam. Wszystko się zgadza :)  Zachęcam do zrobienia, bo na prawdę pyszny.

  • 1 kg. twarogu na sernik (z wiaderka )    
  • 15 dkg. margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie o smaku śmietankowym 
  • 4 jajka     
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 10 dkg. rodzynek

Rodzynki opłukać, sparzyć, osączyć i oprószyć mąką. Ser, margarynę, budynie, cukier puder, jajka i cukry waniliowe – wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, ma być miękka.
Masę serową przełożyć do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Świąteczne słodkości!    zBLOGowani.pl