Szybki przepis na sernik, który zawsze się udaje. Twaróg w połączeniu z budyniem śmietankowym i słodkimi rodzynkami tworzą idealną masę. Do tego oczywiście jeszcze parę podstawowych składników, które na pewno znajdziemy w naszej kuchni. Wszystko miksujemy i do piekarnika. Po upieczeniu i przestudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem,.. i gotowe :)
Przepis podpatrzony z kulinarnego programu pani Bożeny Dykiel, który jakiś czas temu gościł na naszych ekranach. Pani Bożena zapewniała, że sernik jest pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu – co potwierdzam. Wszystko się zgadza :) Zachęcam do zrobienia, bo na prawdę pyszny.
- 1 kg. twarogu na sernik (z wiaderka )
- 15 dkg. margaryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie o smaku śmietankowym
- 4 jajka
- 2 op. cukru waniliowego
- 10 dkg. rodzynek
Rodzynki opłukać, sparzyć, osączyć i oprószyć mąką. Ser, margarynę, budynie, cukier puder, jajka i cukry waniliowe – wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, ma być miękka.
Masę serową przełożyć do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz