Bardzo smaczny i nie za słodki tort makowy, w sam raz ma świąteczny stół. Lekki biszkopt bez mąki przełożony kremem z delikatną nutką kawy i orzechami. Tani i prosty do wykonania, składa się tylko z dwóch krążków przełożonych kremem i oblanych czekoladą. Po udekorowaniu i przekrojeniu prezentuje się smacznie i tak też smakuje.
CIASTO:
- 20 dkg. maku
- 10 dkg. cukru pudru
- 4 łyżki bułki tartej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- ok. 5 kropli aromatu migdałowego
KREM:
- 1 margaryna Palma Z.T. „Bielmar” w złotym opakowaniu
- 15 dkg. cukru pudru
- 2 łyżeczki kawa rozpuszczalnej
- 4 żółtka
- 10 dkg. orzechów włoskich
- 1 op. polewy czekoladowej
- gwiazdki czekoladowe do dekoracji.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mak sparzyć, osączyć i zmielić (można użyć gotowej masy makowej). Do masy dodać mak, aromat, proszek do pieczenia i bułkę tartą – wymieszać wszystkie składniki. Wlać ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i upiec w temp.180 stopni przez ok. 45 min. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki. Przygotować krem: Do cukru pudru dodać 4 łyżki gorącej wody aby powstał syrop. Dodać do niego żółtka i utrzeć. Następnie dodawać partiami rozmiękczoną margarynę i ucierać aż powstanie krem. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, przestudzić dodać do kremu. Orzechy drobno posiekać, wsypać do kremu. Wymieszać. Na jeden krążek wyłożyć krem i przykryć drugim krążkiem.
Całość oblać polewą czekoladową i udekorować wg.uznania. Gwiazdki do dekoracji można kupić gotowe lub zrobić samemu. Wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie wylać na szklaną lbb plastikową tacę, równo rozprowadzić a gdy zastygnie, wycinać foremką do ciastek w kształcie gwiazdki.
Dodaj komentarz