Delikatne, aromatyczne i mocno orzechowe..
Bez mąki, na bazie tartych orzechów laskowych, słodzone miodem i całe w słodkim lukrze.
…w sam raz na świąteczny stół, obok tradycyjnego sernika, makowca czy piernika :)
Proste i szybkie w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie.
CIASTO
- 25 dkg. orzechów laskowych – tartych lub mielonych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 125 g. miodu,
- 2 łyżki likieru orzechowego lub koniaku,
- szczypta soli.
LUKIER
- 10 dkg, cukru pudru,
- 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody,
- 1 łyżka cytryny
POTRZEBNE TEŻ
- olej do natłuszczenia formy,
- papier do pieczenia
- keksówka – 30 cm.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do żółtek dodać miód i mąkę ziemniaczaną i ucierać aż wszystkie składmiki się połączą.
Wlać likier lub koniak i wymieszać.
Do masy żółtkowej dodać pianę, wsypać orzechy i wszystko delikatnie wymieszać.
Keksówkę natłuścić olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Do gorącego piekarnika wstawić formę z ciastem.
Po upływie 40 min. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli patyczek jest suchy wyłączyć piekarnik. Ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze na 20 min.
Gdyby patyczek był wilgotny to piec jeszcze parę minut i sprawdzić ponownie.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Chłodne ciasto ostrożnie wyjąć z keksówki.
Wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale można też polać polewą czekoladową lub lukrem.
Lukier – cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny.
Najpierw do cukru dodać łyżkę soku z cytryny i wymieszać, a dopiero delikatnie dozować wodę. Nie dodawać od razu całej łyżki.
Lukier nie może być ani zbyt płynny bo wsiąknie w ciasto ,ani zbyt gęsty bo się nie da rozprowadzić po całej powierzchni ciasta. Gdy jest płynny dodajemy jeszcze trochę cukru, a gdy gęsty to dozujemy wodę.
To się może przydać podczas świątecznych wypieków
#beko , #ciastojakzobrazka.
Dodaj komentarz