Dziś na dobry i smaczny początek dnia naleśniki w zdrowszej wersji czyli z kaszy jaglanej,  z owocowo – bakaliowym nadzieniem, dosładzane delikatnie miodem i smażone na wiórkach margaryny bogatej w masło,  bo taka właśnie jest Margaryna Śniadaniowa GOLD marki Bielmar.

Delikatne, zdrowe i pożywne,… właśnie takimi naleśnikami polecam przełamać monotonię poranka :)

 

na ciasto

  • 1  szklanka kaszy jaglanej,
  • 1  szklanka mleka,
  • 1/2   szklanki wody gazowanej,
  • 2  jajka
  • 1  łyżka Margaryny Śniadaniowej GOLD
  • 1  op. cukru waniliowego,
  • szczypta soli do smaku,

nadzienie

  • 4  jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 1  łyżka Margaryny Śniadaniowej GOLD
  • 1/3  łyżeczki cynamonu
  • 1  op. cukru wanilinowego,
  • 20  dkg. truskawek.
  • 2  łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1  łyżka miodu,

Kaszę wsypać na sito, i przelać wodą, aż zacznie lecieć czysta.
Potem przełożyć do miski, zalać zimną wodą i zostawić na parę godzin (najlepiej zrobić to wieczorem dzień wcześniej i odstawić a noc).
Następnego dnia przelać przez sito aby pozbyć się wody, akaszę wsypać do kielicha blendera, dodać jajka, cukier waniliowy, sól do smaku, roztopioną margarynę i wszystko zmiksować na gładką masę. Odstawić na ok. 30 min.

W tym czasie przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie pociąć na plasterki lub w kostkę.
Przełożyć do garnka, dodać tłuszcz, cynamon i  cukier wanilinowy.
Wymieszać,  Smażyć delikatnie ok. 15 – 20 min. na małym ogniu często mieszając.
Ok. 2 – 3 min. przed końcem smażenia dorzucić do jabłek posiekane orzechy
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pociąć w plasterki lub na dowolnie mniejsze kawałki.
Wsypać na koniec do usmażonych jabłek, wymieszać. Całość dosłodzić miodem.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Przed pierwszym wylaniem naleśnika, na patelni rozpuścić cienki płatek margaryny,  pod kolejne tylko w razie potrzeby, gdyby naleśniki przywierały.
Przewracać na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zarumieniony i ścięty.

Na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia i złożyć na pół.
Podawać  gorące zaraz po przygotowaniu.
Kto lubi mocniej słodkie może oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego!


Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa