Mocno truskawkowy.
Prosty i smaczny do wykonania deser, doskonały na przekąskę w upalny dzień.
Część truskawek zatopionych w słodkiej galaretce, część w jogurcie greckim dosładzanym do smaku miodem.
Całość uzupełnia migdałowa kruszonka.
Polecam do wypróbowania miód migdałowy marki Huzar, pochodzący z Hiszpanii.
Pozyskiwany z kwiatów migdałowca, czyli drzewa migdałowego rosnącego w ciepłych, południowych regionach Europy. Odpowiednio słodki, delikatny, w smaku z wyczuwalną nutą migdałową. Coś nowego i naprawdę smacznego.
Do deserów i ciast wyśmienity.
6 pucharków
- 1 kg. świeżych truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 duże jogurty greckie,
- 2 łyżki miodu – miód migdałowy Huzar
- 6 dkg. płatków migdałowych,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 1 cukier waniliowy
- 2 – 3 krople aromatu migdałowego do ciast i deserów.
Obie galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody i odstawić do ostudzenia.
Płatki migdałowe posiekać lub rozdrobnić w młynku na grubsze okruchy.
Zmieszać z miękkim masłem, cukrem waniliowym, dodać aromat migdałowy i zagnieść palcami, aby powstała kruszonka. Odłożyć do lodówki.
Truskawki dokładnie opłukać, osuszyć na sicie i usunąć szypułki.
Odłożyć 12 sztuk do dekoracji.
Pozostałe podzielić na dwie części.
Jedną część truskawek pociąć w plasterki, ułożyć na dnie pucharków i zalać chłodną galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia
Drugą część owoców pokroić w kostkę. Zmieszać z mocno schłodzonym jogurtem greckim i miodem. Wymieszać.
Wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch posypać kruszonką.
Udekorować truskawkami.
Dodaj komentarz