Popularna włoska grzanka tak trochę po polsku :) bo zamiast oliwy z oliwek (której akurat nie mialam) użyłam nasz #OlejWielkopolski, który sprawdził się tu świetnie , no i obok pomidorów na pieczywie natartej czosnkiem są krążki czerwonej cebuli.
Całość smakuje wyśmienicie.
Zdrowa, prosta w przygotowaniu, chrupiąca przekąska, w sam raz na śniadanie czy lekką kolację.
…ot taka moja kulinarna wariacja #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim :)
- 6 – 8 kromek bagietki,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 duży, dojrzały pomidor,
- 4 łyżki oleju wielkopolskiego,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- ząbek czosnku,
- szczypta soli gruboziarnistej,
- odrobina pieprzu,
- świeże listki bazylii,
Kromki bagietki skropić olejem.
Na dużym płaskim talerzu połączyć ze sobą: 2 łyżki oleju, ocet balsamiczny i sól.
Cebulę obrać, pociąć w cienkie krążki i włożyć do marynaty. Odstawić na 10 – 15 min.
Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona a miąższ rozgnieść widelcem lub bardzo drobno posiekać.
Lekko oprószyć solą i pieprzem.
Na patelnię (zwykłą) przełożyć cebulę z olejem w którym się marynowała i na małym ogniu poddusić parę minut aż będzie miękka.
Na patelni grillowej (w sezonie polecam grill tradycyjny) opiec kromki bagietki z obu stron.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i posmarować nim rumiane kromki.następnie nałożyć na nie rozgnieciony pomidor i na koniec ułożyć plastry cebuli.
Udekorować świeżymi listkami bazylii. Podawać gorące!
Jeśli lubisz wydobywać nowy smak z tradycyjnych potraw, eksperymentuwać i bawić się w kuchni z Olejem Wielkopolskim zapraszam na stronę
www.olejkonwenanse.pl
Dodaj komentarz