Na grillowym ruszcie można przyrzadzić prawie wszystko.
Chociaż tradycyjnie najczęściej, bo najszybciej grillujemy kiełbaski, potem sięgamy też po karkówkę, czy kaszankę, to coraz częściej słyszy się, że na grillu lądują warzywa.
Są pyszne, lżejsze i smakują wyśmienicie.

Zapraszam na kalarepkę z grilla, ciepłą mięciutką i pełną warzywnej sałatki zmieszanej z sosem majonezowo – ziołowym.. Można zrobić go po domowemu lub skorzystać z gotowych zimnych sosów obecnych na rynku. Polecam sos ziołowy Winiary w butelce.
Każdy sposób na sos będzie dobry.

Całe danie można przyrządzić przy grillu, będąc w towarzystwie z grillującymi, a do posiekania warzyw zaangażować pozostałych. Podczas gdy kalarepka dochodzi na ruszcie, w tym czasie szybko robimy sałatką, napełniamy nią kalarepki i gotowe!
Dodatkowo sosu można jeszcze nałożyć na wierzch.
Tak podana kalarepka jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla lub jako samodzielna przekąska.

sam_6356a

3 porcje

                                                                                                                            KALAREPKI I SAŁATKA

  • 3 większe kalarepki,
  • 1 winne jabłko,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 – 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz .do smaku,
  • folia aluminiowa

                                                                                                                                              SOS

  • 4 łyżki majonezu,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz

Kalarepki obrać i każdą przekroić na pół
Ostrą łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając brzegi ok. 1 cm.
Włożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na niej po dwie połówki kalarepki i zawinąć.
Położyć na grillu i opiekać po ok. 10 – 15 minut z każdej strony. Kalarepki muszą być miękkie.

W tym czasie ogórki, obrane jabłko, paprykę i połowę wydrążonych wcześniej z kalarepek środków pokroić w drobną kosteczkę. Majonez zmieszać z sokiem z cytryny, ziołami i natką pietruszki.
Dodać do przygotowanych warzyw i wszystko razem połączyć.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe zgrillowane połówki kalarepek napełnić ” z górką” sałatką i od razu podawać.
Przed podaniem można jeszcze ozdobić kleksem sosu.

 

sam_6371a