Dziś na przekąskę śledzik, akurat mamy piątek, więc wszystko pasuje :)
Smacznie, zdrowo i naturalnie,… do tego szybko i prosto jeśli chodzi o przygotowanie.
Wydawałoby się, że ma być zupa, a jednak nie. Raczej  przekąska czy nawet pożywna sałatka na bazie zupy Hortex ogórkowej z koperkiem . Wystarczy, że podamy dodatkowo kromkę pieczywa i mamy szybkie danie obiadowe.

Przepis Hortex-u ze zbioru Przepisów Matki Natury,… obiecałam, że zrobię to zrobiłam :)

  • 1 op. zupy ogórkowa z koperkiem Hortex,
  • 4 kawałki solonego śledzia (wcześniej odmoczonego w mleku).
  • 1 kwaśne jabłko.
  • 1 mała czerwona cebula.
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.
  • sól, pieprz do smaku.

Zupę ogórkową poddusić na 2 lyżkach oleju, aż wszystkie składniki staną się miękkie i odstawić do schłodzenia.
Jabłko i cebulę obrać, i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Na patelni uprażyć łyżeczkę czarnuszki. Następnie wsypać ją do jabłka z cebulą, dodać 1 łyżkę oleju i wszystko razem wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kawałki śledzia ułożyć na farszu z zupy ogórkowej, a wierzch posypać salsą jabłkowo-cebulową.
… i gotowe!
Smacznego !