Chociaż dzisiaj za oknem zimno, wietrznie i mokro, to u mnie na obiad namiastka “ciepłego dnia” czyli grillowane roladki z cukinii.
Cieplutkie, delikatne, nadziewane fetą.
Do tego łatwe, tanie i szybkie do przygotowania.
Doskonale smakuję jako samodzielna przekąska, kolacja na ciepło lub dodatek do mięsa,
Nie szkodzi, że grillowane na patelni grillowej a nie na tradycyjnym grillu, bo i tak były pyszne!
- 2 średnie cukinie, najlepiej młode,
- 1 op. sera feta,
- 2 – 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka soki z limonki,
- sól i pieprz do smaku,
- krótkie wykałaczki
Cukinie umyć, osuszyć i pociąć wzdłuż w cienkie plastry.
Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Połączyć olej z sokiem z limonki i dodatkowo skropić cukinie.
Ser feta pokroić w plasterki, rozłożyć na każdym plastrze cukinii i całość zwinąć w rullon.
Spiąć wykałaczką i grillować z każdej strony przez klika minut.
Roladki powinny stracić surowość, ale pozostać jędrne.
Podawać gorące, prosto z patelni.
Dodaj komentarz