Czary Gary

Gotowanie

Spaghetti z groszkowo – pistacjowym pesto.

… czyli spaghetti inaczej, a to za sprawą groszku Bonduelle, który bardzo lubię i chętnie kupuję, oraz akcji z okazji 25 lat marki Bonduelle na naszym rynku, lidera warzyw w puszce.

Pierwszy raz robiłam takie pesto i wiem, że nie ostatni.
Wyszło przepyszne!
Z połączenia zielonego groszku – użyłam ekstradrobnego – z orzeszkami pistacjowymi, czosnkiem, z dodatkiem oleju i śmietany powstał nowy, unikalny smak.
Spaghetti z takim pesto to wspaniałe danie.
Nie wierzycie ? Zachęcam do wypróbowania :)

A czy wiesz, że
Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt.
Są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.

… dlatego są takie smaczne, jędrne i zdrowe, i chętnie po nie sięgamy.

 

sam_6973aa

2- 3 porcje

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 1 puszka groszku Bonduelle,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść pistacji,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 10 dkg. wędzonego boczku
  • pieprz i sól do smaku

Zagotować wodę, lekko posolić, włożyć makaron i ugotować al’dente.
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć do uzyskania chrupiących skwarków.

Groszek osączyć z zalewy, odłożyć  2 łyżki do dekoracji dania a resztę wsypać do blendera.
Dodać obrany ząbek czosnku, pistacje i olej. Wszystko razem zblendować na aksamitną masę.
Dodać śmietanę i na minimalnych obrotach zmieszać z masą groszkową.
Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzić makaron, pozostawiając w garnku 2 łyżki wody w którym się gotował.
Dodać pesto, przesmażony boczek ( pozostawić łyżkę skwarków do posypania) i całość dokładnie wymieszać.
Rozłożyć na talerze, posypać odłożonymi skwarkami i groszkiem.
Od razu podawać. Jeśli zostanie nam pesto, można dodatkowo „dorzucić” kleksa. Na pewno każdy zje ze smakiem :)

sam_6958a

sam_6964a

sam_6969a
Bonduelle - od 25 lat z Wami

 

 

2 Comments

  1. Groszek i pistacje – brzmi pysznie :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑