… czyli sałatka makaronowa z pomarańczową nutką
Kolorowa, smaczna i sycąca, np i trochę egzotyczna :)
Połączenie nawet zwykłej mortadeli z makaronem i z paroma innymi fajnymi, ogólnodostępnymi dodatkami pozwala stworzyć wykwintne danie. Bo smacznie, tanio i prosto, nie znaczy, że musi być drogo, a składniki zbyt wyszukane.
Na bazie makaronu można komponować różnego rodzaju dania, a sałatki to jedno z tych, najliczniejszych i lubianych.
Dobrze, że jest Lubella :) Z jej makaronami można tworzyć w nieskończoność godnie z hasłem:
“1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!”
- 25 dkg. makaronu muszelki Lubella,
- 20 dkg. mortadeli,
- 2 kolby cykorii,
- 2 pomarańcze,
- 1 roszponka,,
- 1 główka zielonej sałaty zwykłej (masłowej),
- 20 dkg. żółtego sera,
- 2 małe kubki jogurtu naturalnego,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki oleju.
Zagotować wodę, lekko osolić i wsypać makaron. gotować na malym ogniu ok. 10 min.
Powinien być lekko al’ dente.
Następnie odcedziś, przelać na sicie zimną wodą a kiedy dokładnie ocieknie wymieszać go z olejem.
Sałaty i cykorię opłukać. Liście sałat potargać na mniejsze kawałki. Z cykorii usunąć gorzkie głąby a liście pociąć w paseczki.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Dokładnie wytrzeć.
Z jednej wycisnąć sok i zetrzeć skórkę – potrzebne będzie ok. pół łyżki startej skorki.
Drugą obrać, podzielić na cząstki a potem jeszcze pociąć na mniejsze kawałki.
Mortadelę i ser pokroić w cienkie słupki. Wymieszać z makaronem i pozostałymi składnikami.
Jogurt zmieszać z sokiem i starta skórką.
Przyprawić solą i szczyptą cukru.
Tak przygotowanym sosem polać sałatę przed podaniem.
Smacznego!
marzec 4, 2017 at 4:09 pm
Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie makaronu muszelek. Zostało mi go trochę po przygotowywaniu innego dania – w sam raz na taką fajną sałatkę :)