… w sam raz dla koneserów wytrawnych deserów :)
Chrupiące ciasto pełne delikatnego kremu z plasterkami koziego sera i słodkiej gruszki.
składniki na 2 sztuki
- 1/2 szklanki mąki gryczanej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 5 dkg. masła,
- 5 dkg. koziego sera,
- 1 gruszka,
- 1 żółtko,
- 2 całe jajka
- 3 łyżki śmietanki 30%
- szczypta tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Do miski wsypać obie mąki, dodać jedno jajko i pokrojone na małe kawałki masło.
Doprawić szczyptą soli i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części, utoczyć dwie kulki, najpierw lekko spłaszczyć, potem rozwałkować do wielkości foremek i ciastem wylepić dno i boki foremek na tartaletki..
Piekarnik nagrzać do 180 st. C,
Wstawić foremki z ciastem i zapiec przez 10 min.
W tym czasie połączyć śmietankę z drugim jajkiem i dodatkowym żółtkiem.
Przyprawić szczyptą soli, pieprzem i tymiankiem.
Gruszkę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki sera, na nich plasterki gruszki i zalać masą z jajek i śmietany.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15 – 20 min. do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta i zarumieniona
Po upieczeniu, lekko przestudzić pozostawiając na 2 – 3 min. aby łatwiej było wyjąć je z foremek.
Podawać koniecznie na ciepło.
Dodaj komentarz