Smaczny i chrupiący dodatek do dań serwowanych z grilla.
Prosty, tani i szybki do przygotowania
Gdy nie mamy pomysłu na sałatkę do grillowanego mięsa, cebulki z powodzeniem ją zastąpią, będą w sam raz
Może być również podana jako oddzielna przekąska.
- cebulka dymka – ilość wg. uznania
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,,
- 1/2 pęczka koperku,
- 1/3 szklanki – użyłam oleju Rapso,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Kilka pęczków cebulki dymki ( tak aby dla każdej osoby były przynajmniej 4 – 5 szt.) opłukać osuszyć i odciąć szczypior parę centymetrów powyżej cebulki ( tak aby można było nawet załapać palcami)i wóożyć do miski.
Olej zmieszać z tymiankiem, posiekanym koperkiem i octem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Marynatą polać cebulkę i odstawić na parę minut.
Z folii aluminiowej zrobić kieszonki – większy kawałek folii złożyć na pół, następnie ponownie na pół i szczelnie zawinąć 2 przeciwległe boki. Do środka każdej kieszonki włożyć po 4 -5 cebulek, dodatkowo polać odrobiną marynaty i całość dobrze zawinąć.
Najpierw kieszonki położyć bezpośrednio na rozżarzonym węgiel na ok. 5 min. odwrócić na drugą stronę na kolejne 5 min. a następnie przełożyć kieszonki na ruszt i grillować jeszcze ok. 20 min.
Jedna kieszonka to jedna porcja.
Pod koniec czasu grillowania mozna lekko otworzyć kieszonki aby cebulki lekko odparowały.
Podawać na ciepło.
Dodaj komentarz