Idealny dodatek do kotletów i mięsnych pieczeni.
Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Już jakiś czas temu pojawiła się młoda kapustka, więc korzystajmy póki jest taka świeża, nowa i delikatna.
Trzeba nacieszyć się jej smakiem w okresie wiosennym, bo wtedy właśnie jest najpyszniejsza.
Jest wiele sposobów na jej przyrządzenie, na pewno każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis.
Zasmażana z koperkiem i cebulką to już klasyka w naszych polskich kuchniach.

Proponuję zatem coś (taki myślę) innego i smacznego.
Młoda kapustka delikatnie podduszona z pomidorami,
… i jak to z młodą kapustą bywa że nie potrzebuje dużo czasu na przygotowanie, danie powstaje szybko i prosto.

Składniki
1 główka młodej kapusty,
1 biała cebula,
3 pomidory,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej dymki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku
szczypta przyprawy typu jarzynka – opcjonalnie

Kapustę drobno poszatkować.
Cebulę obrać i pociąć w piórka, czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek przez ok. 2 min.
Następnie wsypać kapustę i dymkę, i ciągle mieszając przesmażyć razem przez ok. 8 – 10 min.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z miąższem pokroić w kostkę.
Przełożyć do kapusty i dusić razem przez kolejne 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Na koniec przyprawić do smaku sokiem z cytryny,  solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodatkowo szczyptą przyprawy typu jarzynka.

Smacznego!