Te wafelki to fajny pomysł, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, a nie ma akurat weny do pieczenia.
Wtedy przychodzą nam z pomocą suche wafle andrutowe, które wystarczy przełożyć dowolną masą czy kremem, odczekać aby wszystko zastygło, pokroić i już jest ciacho do kawy :).
Dodatkowo można jeszcze polać czekoladą, a kto lubi to sypnąć też wiórkami kokosowymi – wtedy to już mamy szaleństwo smaków.

Takie wafelki (andrut)y pamiętam z dzieciństwa, chyba wielu z nas je pamięta.
Moja mama najczęściej przekładała je kremem czekoladowym ucieranym na bazie masła z dodatkiem kakao.
Te moje są z kremem krówkowym, ale tradycyjnym, domowym – nie żebym miała jakieś “ale” do gotowych mas, które można kupić teraz niemal w każdym większym sklepie, bo one też są “dla ludzi :) i też czasami korzystam – ale miałam ochotę wrócić do starego przepisu z zeszytu mojej mamy właśnie.
Roztopione krówki (cukierki) z dodatkiem śmietanki i masła. Pycha!

1 op. prostokątnych suchych wafli,
50 dkg. kruchych krówek,
1 łyżka masła,
250 ml.śmietanki kremówki,
1 tabliczka czekolady deserowej,
wiórki kokosowe do oprószenia – kto lubi

W rondelku zagotować 150 ml. śmietanki z masłem.
Krówki pokruszyć, dodać do śmietanki. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż krówki się rozpuszczą i powstanie gładka, gęsta masa.
Lekko przestudzoną masą przekładać wafle, za każdym razem delikatnie dociskając.
Przełożone masą wafle włożyć pomiędzy dwie desko do krojenia i obciążyć, kładąc na wierzchu deski np. karton mleka. Włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce na ok, 2 – 3 godz.

W mniejszym naczyniu podgrzać pozostałe 100 ml. śmietanki, dodać połamaną czekoladę i mieszając podgrzewać powoli na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, połączy ze śmietanką i powstanie, gładka, lśniąca polewa.
Lekko przestudzić i rozsmarować na powierzchni waflowego przekładańca.
Odczekać parę minut aby lekko zastygła i dopierow wredy obsypać wiórkmi kokosowymi – wcześniej wiórki mogą zatopić się w polewie. Wynieść w chłodne miejsce.
Kroić ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie w kostkę, w romby, w prostokąty – wg. uznania.