Czary Gary

Gotowanie

Botwinka z kopytkami serowymi i koperkiem.

No to dzisiaj zupa z botwinki, z koperkiem i małymi kopytkami z twarogu.
Uwielbiam takie wiosenne zupy.
Są lekkie, zdrowe, szybkie do przygotowania i zachwycają świeżym smakiem młodych warzyw.
Takie zupy robi się na wiele sposobów, albo na bulionie,  który mamy z poprzedniego dnia, albo wcześniej podsmaża się warzywa i potem uzupełnia bulionem, czy po prostu bez bulionu, bez śmietany – zamiast niej np. mleko kokosowe, i tylko doprawione ziołami.

U mnie akurat został niedzielny rosół, więc to będzie ta najszybsza wersja zupy na botwince :)
Pocięta botwinka wraz z buraczkami dodana do rosołu, przyprawiona małym ząbkiem czosnku, koperkiem i  przyprawą vegeta warzywną do potraw.

Skoro zupę mam już prawie gotową, to pomyślałam, że zamiast podać ją z ziemniakami zrobię kopytka.
Też robi się je błyskawicznie, bo też nie trzeba gotować ziemniaków. Zamiast nich dodałam twarogu.
Można użyć takiego gotowego z wiaderka lub dokładnie rozgnieść widelcem, no albo… zmielić :)
W zupie fajnie sprawdzają się kopytka w wersji min , dlatego z ciasta robimy cienkie wałeczki i kroimy drobno. Kluseczki są delikatne, mięciutkie i mocno serowe, z botwinąa zdecydowanie dobrze łączą się smakowo. Pycha!

na zupę:
1,5 litra bulionu
1 pęczek botwinki wraz z buraczkami
1/2 pęczka koperku,
1 ząbek czosnku
1 -2 łyżki soku z cytryny
2 –  3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
sól i pieprz do smaku

na kopytka
50 dkg. tłustego twarogu (2 kostki)
2 małe jajka
10 dkg. mąki
szczypta soli.

Odciąć liście botwinki od buraczków. Liście dokładnie umyć i posiekać, a buraczki obrać i pokroić na cienkie półplasterki lub zetrzeć na wiórki, na dużych oczkach tarki do jarzyn.

Zagotować rosół, dodać pocięte buraczki  i kiedy będą już prawie miękkie wsypać posiekane liście botwinki, dodać  ząbek czosnku pocięty w plasterki i szczyptę przyprawy Vegeta Natur.
Gotować razem przez ok. 3 minuty.
Dodać sok z cytryny, posiekany koperek i na koniec zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Twaróg dwukrotnie przemielić ( może być gotowy mielony z wiaderka). Do twarogu wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli – szybkimi ruchami zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki, zależy od wilgotności sera. Jednak mąkę dozować ostrożnie, nie za dużo bo kopytka będą twarde.
Ciasto podzielić na porcje,   na oprószonej mąką stolnicy z każdej części formować wałeczki, nieco cieńsze niż w przypadku tradycyjnych kopytek, aby kluseczki wyszły nam małe, takie w sam raz do zupy.
Delikatnie spłaszczyć i kroić w ukośne kawałki (romby).
W większym naczyniu zagotować wodę i lekko posolić.
Kopytka wkładać porcjami na wrzątek i od momentu wypłynięcia gotować ok.1 min.
Wyjmować łyżką cedzakową na sito.

Zupę rozlać do talerzy, do każdego włożyć porcję kopytek i od razu podawać.
Dodatkowo można posypać jeszcze koperkiem.

www.vegeta.pl
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Przepisy inspirowane naturą
          

 

1 Comment

  1. Bardzo oryginalny zestaw, jestem pod wrażeniem:). Dziękuję za przyłączenie się do mojej buraczanej akcji kulinarnej.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑