Sałatka obiadowa.
Fajna kompozycja smaków : fasolka szparagowa, zielony ogórek, cebulka i zalewa z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Jak dla mnie to coś nowego, coś innego i smacznego.
Zachęcam do wypróbowania.
- 2 kg. zielonych ogórków,
- 2 kg. żółtej fasolki szparagowej,
- 1 kg. cebuli,
ZALEWA
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki soli,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Fasolkę opłukać, pociąć na mniejsze kawałki ( mniej więcej na trzy części, krótszą wystarczy na pół) i obgotować w osolonej wodzie ok. 15 min. Przestudzić.
Ogórki umyć, nie obierać, pociąć w plasterki , można tarką.
Lekko posolić, wymieszać i odstawić na 10 – 15 min.
Cebulę obrać i pociąć w cienkie półplasterki.
Ogórki osączyć z wody na sicie, przełożyć do dużego naczynia.
Dodać cebulę, fasolkę i wymieszać.
Koncentrat połączyć z olejem, octem, dodać sól, cukier i pieprz.
Wszystko razem wymieszać, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż rozpuści się cukier.
Wlać do warzyw i wymieszać.
Nakładać do słoików i pasteryzować ok. 15 min.
Dodaj komentarz