… z marchewką i orzechami.
Prosta, tania i smaczna. Na przekąskę lub jako dodatek do mięs.

 

na 4 porcje

składniki:
40 dkg. młodej kapusty,
25 dkg. marchewki,
1 szklanka kefiru,
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
12 łyżek oleju,
2 łyżki soku z cytryny,
5 dkg. posiekanych orzechów włoskich,
świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka cukru lub miodu do smaku,
sól

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, podzielić na cztery części, usunąć głąb i drobno poszatkować.
Gotowej poszatkowanej kapusty powinna być ok. 40 dkg.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wsypać kapustę i marchew do większej miski.
Ocet połączyć z solą, pieprzem i 4 łyżkami oleju i wlać do miski. Wszystko wymieszać o odstawić na ok. 15 min.

Pozostały olej połączyć z kefirem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (miodem).
Surówkę przełożyć do naczynia w którym będzie podana, polać  sosem kefirowym i posypać orzechami.
… i gotowe.  Smacznego!