… marchewką i orzechami.
Prosta, tania i smaczna. Na przekąskę lub jako dodatek do mięs.

SAM_4466a

na 4 porcje:

  • 40 dkg. młodej kapusty,
  • 25 dkg. marchewki,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 12 łyżek oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5 dkg. posiekanych orzechów włoskich,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu do smaku,
  • sól.

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, podzielić na cztery części, usunąć głąb i drobno poszatkować.
Gotowej poszatkowanej kapusty powinna być ok. 40 dkg.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wsypać kapustę i marchew do większej miski.
Ocet połączyć z solą, pieprzem i 4 łyżkami oleju i wlać do miski. Wszystko wymieszać o odstawić na ok. 15 min.

Pozostały olej połączyć z kefirem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (miodem).
Surówkę przełożyć do naczynia w którym będzie podana, polać  sosem kefirowym i posypać orzechami.
… i gotowe.  Smacznego!

SAM_4467a

SAM_4465a

SAM_4479a