Konkurs organizowany na Akademia Smaku w ramach tworzenia Vademecum praktycznych porad kulinarnych.
Każda pani domu ma swoje własne, sprawdzone sposoby i sekrety kulinarne, które ułatwiają jej gotowanie, wzbogacają smak i aromat dań czy ratują te nieudane potrawy,… takie też się niestety zdarzają :)
Chodziło o to aby podzielić się właśnie takimi poradami z innymi.
W ten sposób powstała prawdziwa skarbnica kulinarnej wiedzy.

No a jak to w konkursach bywa, to były i nagrody :)
Jedna z głównych nagród Mikser Bosch trafiła właśnie do mnie z czego ogromnie się cieszę.

Porad z mojej strony poszło kilka, wybrałam te proste, praktyczne i sprawdzone oczywiście.
Decyzją jury nagrodzony został
Sposób na “złoty” rosół


To stara, sprawdzona metoda mojej babci. Kiedyś nie było żadnych gotowych przypraw w płynie do zup czy sosów i radzono sobie w naturalny sposób, wykorzystując barwniki /  soki warzyw, owoców czy ziół.
Co zrobić jeśli mamy smaczny ale nieco blady rosół, który wygląda niezbyt apetycznie?
Wrzuć do rosołu mały plasterek czerwonego buraka i zagotuj. Obecność buraczanego plasterka nie wpłynie na smak rosołu lecz zdecydowanie poprawi jego kolor. Rosół będzie wówczas nie tylko smaczny ale też o “złotym” (delikatnie żółtym, apetycznym) kolorze.