Tanie, smaczne i proste do zrobienia. Można je chrupać same, ale doskonale sprawdzają się jako przekąska do piwa. 

Idealne też jako dodatek do niektórych czystych zup, np. czerwonego barszczu.

 

Składniki
15 dkg. tłustego sera twarogowego
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kminku
szczypta pieprzu.

Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i solą.  Dodać margarynę, ser, 2 żółtka i 1 białko ( drugie białko pozostawić do smarowania ciasteczek) – zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do temp.180.

Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra. Ostrym nożem lub radełkiem wycinać ciasteczka o podłużnym kształcie rombów. Ułożyć na natłuszczonej lekko blasze, posmarować rozbełtanym białkiem. Dodatkowo można posypać szczyptą grubej soli ( ja akurat nie miałam takiej).

Piec 15 – 20 min do zarumienienia.