Krucha i delikatna, z pysznym kremem waniliowym i truskawkami w galaretce.
- 3o dkg. mąki
- 20 dkg. margaryny
- 1o dkg. cukier pudru
- 1 żółtko 1
- szczypta soli
- 1 opakowanie gotowego krem waniliowego
- 250 ml. mleka
- 50 dkg. truskawek
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
Z mąki, cukru, margaryny, szczypty soli ( nabrać w palce) i żółtka zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm. Wylepić formę na tartę – dno i boki, nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki aby schłodzić na ok. 30 min. Upiec na złoty kolor w temp. 200 stopni ok. 20 min. Krem waniliowy zmiksować z zimnym mlekiem. Gotowy krem wyłożyć na chłodną tartę, rozsmarować. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i przekroić na połówki. Ułożyć na wierzchu kremu.
Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, schłodzić. Tężejącą galaretkę rozprowadzić po owocach.
Całość schłodzić.
Dodaj komentarz