Krucha i delikatna, z pysznym kremem waniliowym i truskawkami w galaretce.

  • 3o dkg. mąki
  • 20 dkg. margaryny
  • 1o dkg. cukier pudru
  • 1 żółtko     1
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie gotowego krem waniliowego
  • 250 ml. mleka
  • 50 dkg. truskawek
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym

Z mąki, cukru, margaryny, szczypty soli ( nabrać w palce)  i żółtka zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm. Wylepić formę na tartę – dno i boki, nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki aby schłodzić na ok. 30 min. Upiec na złoty kolor w temp. 200 stopni ok. 20 min. Krem waniliowy zmiksować z zimnym mlekiem. Gotowy krem wyłożyć na chłodną tartę, rozsmarować. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i przekroić na połówki. Ułożyć na wierzchu kremu.
Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, schłodzić. Tężejącą galaretkę rozprowadzić po owocach.
Całość schłodzić.

Milion smaków truskawek    Lato w pełni!