Pierogi to już klasyka polskiej kuchni.
Można je przyrządzić z różnorodnym nadzieniem, z jakim nam się tylko zamarzy.
… ale przynajmniej raz w roku obowiązkowo z jagodami leśnymi :)
Ciasto:
- 50 dkg. mąki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
Nadzienie:
- 1/2 l. leśnych jagód,
- 3 łyżki cukru,
- cukier waniliowy, ( u mnie Kotanyi z prawdziwą wanilią)
- kwaśna gęsta śmietana lub gęsty jogurt naturalny,
Jagody przebrać, opłukać na sicie, osuszyć. Zmieszać z cukrem.
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki zmieszanej z solą.
Zrobić dołek, wbić jajko,wlać olej i gorącą wodę, i wszystkie składniki wymieszać nożem, zagarniając mąkę do środka. Następnie dłońmi wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
Ciasto powinno być lekko „lejące”, będzie się dobrze kleić, a po ugotowaniu będzie miękkie.
Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową albo ściereczkę i odłożyć na 10 – 15 minut, aby “odpoczęło”.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i na lekko podsypanej mąką stolnicy każdą część cienko rozwałkować (ok.4 mm.)
Szklanką lub foremką do pierogów wycinać kółka, nakładać na nich po łyżeczce jagód i dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi wkładać partiami do wrzącej osolonej wody, delikatnie zamieszać a gdy wypłyną na powierzchnię,gotować jeszcze ok. 3 minut.
Wyjmować łyżką cedzakową, aby obciekły z wody i kłaść od razu na talerze.
Podawać ze śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym.
Dodatkowo można posypać jeszcze jagodami lub jeśli mamy więcej jagód możemy je zmiksować i podać nasze pierogi z sosem jagodowym. Znam smakoszy, którzy takie pierogi zjadają z klarowanym masłem.
Każdy sposób jest pyszny!
Smacznego :)
Dodaj komentarz