Pierogi to już klasyka polskiej kuchni.
Można je przyrządzić z różnorodnym nadzieniem,  z jakim nam się tylko zamarzy.
… ale przynajmniej raz w roku obowiązkowo z jagodami leśnymi :)

SAM_9953

                                                                                                                                 Ciasto:

  • 50 dkg. mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,

                                                                                                                 Nadzienie:

  • 1/2 l. leśnych jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy, ( u mnie Kotanyi z prawdziwą wanilią)
  • kwaśna gęsta śmietana lub gęsty jogurt naturalny,

Jagody przebrać, opłukać na sicie, osuszyć. Zmieszać z cukrem.
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki zmieszanej z solą.
Zrobić dołek, wbić jajko,wlać olej i gorącą wodę, i wszystkie składniki wymieszać nożem, zagarniając mąkę do środka. Następnie dłońmi wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
Ciasto powinno być lekko „lejące”, będzie się dobrze kleić, a po ugotowaniu będzie miękkie.
Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową albo ściereczkę i odłożyć na 10 – 15 minut, aby „odpoczęło”.

aaa
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i na lekko podsypanej mąką stolnicy każdą część cienko rozwałkować (ok.4 mm.)
Szklanką lub foremką do pierogów wycinać kółka, nakładać na nich po łyżeczce jagód i dokładnie zlepić brzegi.

Pierogi wkładać partiami do wrzącej osolonej wody, delikatnie zamieszać a gdy wypłyną na powierzchnię,gotować jeszcze ok. 3 minut.
Wyjmować łyżką cedzakową, aby obciekły z wody i kłaść od razu na talerze.
Podawać ze śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym.
Dodatkowo można posypać jeszcze jagodami lub jeśli mamy więcej jagód możemy je zmiksować i podać nasze pierogi z sosem jagodowym. Znam smakoszy, którzy takie pierogi zjadają z klarowanym masłem.
Każdy sposób jest pyszny!
Smacznego :)

SAM_9959

SAM_9961

SAM_9974

SAM_9955