Nareszcie są! Młode ziemniaczki… nasze polskie i smaczne, na które czeka się cały rok.
Na początek klasyka czyli ziemniaczki z pachnącym koperkiem i gorącym masełkiem, a do nich szklanka zimnego kefiru lub maślanki – czyli najprostsze, najtańsze i najsmaczniejsze polskie danie :)
- 1 kg młodych, najlepiej małych ziemniaków,
- 1 pęczek koperku
- 3 – 4 łyżki masła,
- 1 płaska łyżka soli
Ziemniaki młode wystarczy wyszorować lub oskrobać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i posolić. Gotować do miękkości, ok. 25 – 30 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło i posiekany koperek, można dodać też garść posiekanego szczypiorku, Wymieszać ze sobą i przełożyć na talerz. Gotowe i… smacznego !
Dodaj komentarz