Pyszne, tanie i proste do przygotowania danie. 

Polecam głównie tym wszystkim, którzy lubią mączne specjały. Mięciutkie i mocno twarogowe.

SKŁADNIKI
50 dkg. tłustego twarogu
2 jajka
10 dkg. mąki
szczypta soli.
1/ 2 kostki masła
4 łyżki tartej bułki
4 – 5 łyżeczek cukru kryształu

Twaróg dwukrotnie przemielić ( może być gotowy mielony z wiaderka). Do twarogu wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli – szybkimi ruchami zagnieść ciasto.Ciasto brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę, formować z niego wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić ukośne kawałki / romby przypominające kopytka. W większym garnku zagotować wodę i posolić. Kopytka wkładać porcjami na wrzątek i gotować  ok.1 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim tartą bułkę. Pierogi rozłożyć na talerze, polać przygotowanym masłem i posypać cukrem.
Podawać gorące.

Mama to potrafi!