… czyli wydrążone połówki ziemniaków upieczone w piekarniku, z farszem z podsmażonej kiełbasy, cebulki i czerwonej fasolki konserwowej. Wszystkie składniki połączone delikatnym sosem z dodatkiem zalewy z fasoli i koncentratu pomidorowego #Pudliszki.
Proste, smaczne i pożywne danie na ciepło.
Bo często najprostsze rzeczy są też najpyszniejsze a zwykłe ziemniaki podane w takiej formie wyglądają i smakują wybornie.
Mogą być zarówno dodatkiem do dania, przekąską, jak i samodzielnym daniem – wystarczy podać tylko jeszcze ulubioną surówkę.
na 3 porcje
- 3 duże ziemniaki
- 1 cienka kiełbasa ( ok. 20 dkg,)
- 2 małe cebulki,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki czerwonej fasolki konserwowej,
- 2 łyżki zalewy od fasolki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć.
Nie obierać, lecz wraz ze skórką każdego przekroić wzdłuż na pół.
Małą łyżeczką wydrążyć ostrożnie środki, tak aby nie uszkodzić ścianek ani dna.
Skropić olejem, oprószyć tymiankiem, pieprzem i solą.
Piekarnik nagrzać na 180 st. C.
Żaroodporne naczynie natłuścić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowane połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu, nakryć folią aluminiowąj aby za mocno nie obeschły i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45 min.
W tym czasie cebulę obrać, przekroić na pól i pociąć w półkrążki.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, najpierw zeszklić cebulę a potem dodać kiełbasę i razem podsmażyć.
Następnie dołożyć fasolkę, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki zalewy z puszki od fasolki i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Upieczone ziemniaki napełnić farszem, ponownie nakryć folią i wstawić do piekarnika jeszcze na ok.15 min. – wszystko zależy wielkości ziemniaków.
Podajemy na gorąco, najlepiej zaraz po wyjęciu z pieca.
Doskonale smakują z surówką.
Smacznego!
Dodaj komentarz