Czary Gary

Gotowanie

Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami

Proste i smaczne danie kuchni polskiej.
Doskonały pomysł na pyszny obiad, zwłaszcza jeśli podamy z ulubioną surówkę.

 

20 dkg. kaszy gryczanej
25 dkg. pieczarek,
1 cebula,
2 żółtka,,
1 białko.
1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 łyżka oleju,
1 mała słodka śmietana 18% (250 ml.)
5 dkg. startego żółtego sera,
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka do natłuszczenia naczynia,
szczypta tartej bułki

Kaszę opłukać i na sicie odsączyć z wody.
Piekarnik nagrzać do 150 st. C.
Białko lekko ubić, ale nie na sztywno, wystarczy tylko spienić. Wlać do kaszy, wymieszać.
Naczynie z kaszą wstawić do nagrzanego piekarnika i często mieszając wysuszyć.
Następnie wyjąć, postawić na palnik, zalać wrzącym bulionem i mieszając zagotować.
Przykryć i ponownie wstawić do piekarnika aby doszła – do czasu aż bulion wsiąknie w kaszę.

W tym czasie oczyścić pieczarki, obrać cebulę – drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, najpierw lekko zeszklić cebulę, a potem dorzucić pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Połączyć z kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do natłuszczonego i obsypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego nałożyć przygotowaną kaszę. i wyrównać powierzchnię.
Śmietanę zmieszać z żółtkami, szczyptą soli i pieprzu do smaku.
Polać równomiernie kaszę a wierzch obsypać startym serem.

Podkręcić piekarnik do 180 st. C, wstawić naczynie z kaszą na ok. 40 min.
Pod koniec pieczenia można odkryć, aby ser lekko się zarumienił.
Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.
Podawać z dowolnymi surówkami.


Pieczarkowy Tydzień 2019

 

2 Comments

  1. Lubię połączenie kaszy gryczanej z pieczarkami. Dziękuję za udział w edycji akcji 2019 i zapraszam do Pieczarkowego Tygodnia 2020 :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2021 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑