Szybki sposób na coś słodkiego, domowego,…
Idealne na pyszny deser lub podwieczorek.

2 jabłka,
2 łyżki masła,
2 łyżki miodu – u mnie miód ze sklepu Piotr i Paweł
5 dkg. rodzynek,
2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
parę suszonych śliwek,
parę suszonych fig,
szczypta gałki muszkatołowej,
1/ 2 łyżeczki cynamonu,
1/2 słoika konfitury malinowej – również marki Piotr i Paweł

Jabłka umyć i osuszyć. Ostrożnie wydrążyć, usuwając ogryzek.
Rodzynki, śliwki i figi sparzyć wrzątkiem. Osączyć.
Figi i śliwki pokroić w kostkę lub w cienkie paski.
Owoce i orzechy wymieszać z miodem, masłem i przyprawami.

Jabłka wypełnić nadzieniem, lekko upychając.
Ułożyć na natłuszczonej blasze. Podlać 2 – 3 łyżkami wody.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i zapiekać 15 min.
Ok. 3 min. przed końcem polać konfiturą malinową.
Podawać gorące zaraz po wyjęciu z pieca.