Chociaż ze wszystkich podrobów najchętniej sięgamy po wątróbkę drobiową, to i tak jest jeszcze sporo tych, którzy za nią nie przepadają, a szkoda, bo zawiera niezbędne witaminy i minerały.
Za to placki ziemniaczane, choć mniej zdrowe :) mają zdecydowanie liczniejsze grono wielbicieli,… więc gdyby tak połączyć te dwa dania w jedno?
Powstanie nowe, ciekawe i smaczne danie, które być może przekona chociaż kilku przeciwników podrobów.
Wątróbka tradycyjnie lekko przyrumieniona z każdej strony i na koniec duszona wraz z porem, a placki w tym wydaniu nieco szlachetniejsze, bo z dodatkiem mleka, jajek i mąki. Dzięki temu są miękkie i puszyste w środku, a po bokach chrupiące.
Całość wygląda apetycznie.
Takie danie z powodzeniem można wykorzystać nie tylko jako fajny obiad na co dzień, ale też na specjalne okazje.
- 1/2 kg. wątróbki drobiowej,
- 1 por,
- 10 dkg. żółtego sera,
- 1/2 kg. ziemniaków,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- sol i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wbić jajka, dodać mąkę, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić majerankiem i do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na ok. 10 min.
W tym czasie wątróbkę oczyścić z białych błonek, opłukać i pociąć na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Por dokładnie umyć i pociąć na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć wątrobkę. Powinna być miękka i przyrumieniona z każdej strony.
Pod konie dodać pocięty por i razem chwię poddusić.
Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby nie ostygła.
Na patelni rozgrzać olej.
Małą chochelką do zupy nabierać porcje ziemniaczanego ciasta i smazyć dosyć duże i okrągłe placki.
Odwracać na drugą stronę szeroką łopatką. muszą być rumiane z obu stron.
Zdejmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyć z oleju.
Na każdym gorącym placku ułożyć porcję wątrobki z porem i posypać startym serem.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
maj 22, 2019 at 11:06 am
Ależ to musi być pyszne!! :) Dziękuję za udzieł w akcji :)
maj 22, 2019 at 12:28 pm
A ja lubię i placki i wątróbkę, ale nie wpadłabym na to by połączyć oba w jedno danie :) super