Każdy zna i lubi placki ziemniaczane….oto placki w innej wersji, nieco pikantne. Z młodych ziemniaczków są przepyszne.
- 1 kg. ziemniaków
- 10 dkg. żółtego sera
- 1 – 2 papryczki chili
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia placków
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Chili oczyścić z pestek, posiekać. Ser zetrzeć na tarce też o grubych oczkach. Starte ziemniaki wymieszać dokładnie z serem, chili, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Ziemniaczaną masę osączyć na durszlaku z nadmiaru płynu… Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki na jasnozłoty kolor. Do smażenia najlepiej użyć patelni teflonowej, placki mimo obecności sera łatwo będzie odwracać, nie będą przywierać :) Podawać ze śmietaną zmieszaną z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodaj komentarz