Czary Gary

Gotowanie

Makaron z brokułami

Uwielbiam brokuły w każdym wydaniu: w sałatkach, z masełkiem i tartą bułką, w zupie, zapiekane,…  i wszystkie inne  wariacje :)

Warto jeść brokuły! Są delikatne i smaczne.Posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Można je komponować z wieloma potrawami.

Proponuję danie obiadowe dla całej rodziny, które można szybko przyrządzić: brokuły z makaronem i podsmażanym boczkiem. Dla tych co liczą kalorie zamiast boczku może być zrumieniona na oleju cebulka, … też smakuje super :)

SAM_8117

  • 1 op. grubszego makaronu, np świderki,
  • 1 brokuł,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 – 3 łyżki oleju,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz

Makaron ugotować  al’dente w osolonym wodzie.
Czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
Boczek pokroić i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem jeszcze ok. 3 minuty.
Brokuły podzielić na różyczki i dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. W garnku zagotować posoloną wodę , rozpuścić w niej kostkę warzywną. Włożyć brokuły, gotować 3 – 5 min. Odcedzić.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wsypujemy składniki z patelni, całość mieszamy. Wykładamy na talerz, na środek nakładamy ugotowane brokuły. Przyprawiamy solą i pieprzem.

SAM_8120

SAM_8118
Zielono mi!

 

4 Comments

  1. Wreszcie ktoś z kim się mogę zgodzić prawie w stu procentach.

  2. Bardzo apatycznie to wygląda. Proste danie, ale smaczne i pożywne.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑