Danie z mięsa mielonego wcale nie musi być “nudne”. Można go przyrządzić na wiele sposobów, np. z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką. Smakują wyśmienicie. Zarówno boczek jak i smażona cebulka wzbogacają nie tylko smak, ale i zapach mięsa. Ponadto boczek, który wytapia się w środku mielonych podczas smażenia sprawia, że są bardziej soczyste od tradycyjnych.

  • ok. 1 kg. mięsa mielonego,
  • 35 dkg. wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia

Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle. Przestudzić. Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą. Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz.  Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać. Z masy mięsnej formować klopsy, panierować  i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano. Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.