… w sam raz na wiosenno – letni obiad.
Bardzo proste i tanie do przygotowania.
Fajne, kolorowe i lekkie kotlety,… bo dania bezmięsne wcale nie muszą być nudne.
Są pyszne, sycące i dają dużą dawkę energii na wiosnę :)
- 2 woreczki ryżu ( 20 dkg.),
- 4 duże marchewki,
- 1 jajko,
- 1 żółtko
- 2 łyżki tartej bułki,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- 1/2 szklanki majonezu light,
- mały jogurt naturalny,
- olej do smażenia.
Ryż ugotować nieco dłużej, tak aby był kleisty. Ostudzić.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ryż zmieszać z marchewką, dodać jajka, tartą bułkę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z powstałej masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.
Majonez połączyć z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać do gorących kotletów.
maj 2, 2015 at 7:14 pm
Wyglądają pysznie :) Na pewno się skuszę i skorzystam z przepisu :)
maj 4, 2015 at 1:58 pm
Bardzo fajny blog , dużo ciekawych pomysłów na dania , przekąski ,ciasta i do tego bardzo łatwe do wykonania- uwielbiam to . Będę wpadać do Ciebie częściej. Pozdrawiam
maj 13, 2015 at 8:16 am
Zapraszam :)