Pieczeń rzymska często gości w naszych domach. Może być przyrządzana na wiele sposobów. Najczęściej jednak przywykliśmy do pieczeni z jajkiem. 

Proponuję pieczeń  w delikatnym i chrupiącym cieście francuskim z porami i boczkiem w środku. Por i wędzony boczek nadaje pieczeni oryginalnego smaku.

Składniki
80 dkg. mielonego mięsa,
2 pory,
5 plastrów wędzonego boczku,
1 jajko,
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
łyżeczka ziół prowansalskich,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku.

Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko, startą na drobnych oczkach cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na folii rozwałkować masę z mięsa i uformować prostokąt. Pory( białą ich część) dokładnie umyć i wrzucić na ok.5 -6 min. do osolonego wrzątku.

Przestudzone pory osuszyć i zawinąć w plastry boczku( z boczku jeśli są chrząstki należy je usunąć). Ułożyć obok siebie na mięsie, zacisnąć brzegi i pomagając sobie folią zwinąć w roladę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. , włożyć pieczeń i piec ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwinąć na stolnicy lub większej desce. Na płacie ciasta ułożyć przestudzoną pieczeń i pomagając sobie papierem, w który było zawinięte ciasto owinąć pieczeń.Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min. aż ciasto się zarumieni. Pieczeń doskonale smakuje z ziemniaczanym puree lub ryżem  i sałatkami.