Smaczna, tania i prosta do przyrządzenia.
- 2 pory
- 8 średnich ziemniaków
- 3 – 4 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 l. bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- 2 – 3 ziarenka ang. ziela
- 1 mały kubek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek…
- zielona pietruszka
- sól i pieprz
Pory oczyścić, odciąć twardą i zieloną część, umyć, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, jeśli są drobne pokroić w grubsze plasterki, większe ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewką umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki. W garnku rozgrzać masło, dodać marchewkę i ziemniaki, podsmażyć lekko ciągle mieszając. Posolić do smaku.
Po ok. 10 min. dodać por i całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Przygotować bulion i wlać do smażonych warzyw, dodać ang. ziele i chwilę podgotować. Doprawić do smaku przyprawą w płynie, solą i pieprzem.
Zmieszać śmietanę z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy. Zagotować.
Udekorować natkę pietruszki.
Dodaj komentarz