Smaczna, tania i prosta do przyrządzenia.

  • 2 pory
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 – 4 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 l. bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 2 – 3 ziarenka ang. ziela
  • 1 mały kubek kwaśnej  śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek…
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz

Pory oczyścić, odciąć twardą i zieloną część, umyć, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, jeśli są drobne pokroić w grubsze plasterki, większe ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewką umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki. W garnku rozgrzać masło, dodać marchewkę i ziemniaki, podsmażyć lekko ciągle mieszając. Posolić do smaku.

Po ok. 10 min. dodać por i całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Przygotować bulion i wlać do smażonych warzyw, dodać ang. ziele i chwilę podgotować. Doprawić do smaku przyprawą w płynie, solą i pieprzem.
Zmieszać śmietanę z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy. Zagotować.

Udekorować natkę pietruszki.