Nasza domowa zupa kalafiorowa zabielana śmietaną. Najlepiej smakuje gdy jest ugotowana na naturalnym wywarze mięsnym drobiowym czy wieprzowym.,… ale i można z kostki. Ja często gotuje na bazie mięsa drobiowego. Smaczne i szybkie do sporządzenia bulionu.
- 1/2 kalafiora ( ok. 30 dkg.)
- mięso drobiowe, np. porcja rosołowa, udko lub 5 – 6 skrzydełek
- 100 ml. śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 mała cebula lub kawałek pora
- 3 – 4 gałązki koperku
- przyprawa do zup, sosów, sałatek
- sól i pieprz do smaku
Mięso oczyścić, umyć i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zebrać z wierzchu szumowiny. Dodać sól. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, pokroić i wrzucić do wywaru. Gotować razem ok. 20 – 25 min. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i dodać do rosołu. Gotować 5- 7 min. Kalafiora celowo nie dodaję wcześniej razem z warzywami, aby się nie rozgotował, bo w całości lepiej smakuje i ładnie prezentują się na talerzu :)
Śmietanę zmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zasypać nim zupę.
Podawać z ziemniakami, chrupiącą bagietką lub tostem z razowego, ciemnego pieczywa.
Dodaj komentarz