Przepis na te pyszne i zdrowe kotleciki znalazłam już jakiś czas temu w jednym z kolorowych czasopism… nie pamiętam już tytułu, bo pozostał mi tylko tylko fragment kartki z wyciętym przepisem. Lubię kaszę gryczaną, dlatego zachowałam ten przepis. Długo przymierzałam się do ich zrobienia,ale jakoś tak wyszło, że ciągle odkładałam na później. Tymczasem przeczytałam o akcji “Zainspiruj się kaszą” i wtedy pomyślałam o tych kotletach.Postanowiłam: dzisiaj robię kotlety gryczane! Trochę je zmodyfikowałam,ale wyszły pyszne… no i ta chrupiąca panierka z płatków owsianych jest super! Wg. oryginalnego przepisu podaje się je z ziemniakami i sałatką z pomidorów… jak dla mnie wystarczą tylko kotlety i szklanka kefiru. Pycha! Lubię takie smaki:)
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 25 dkg.twarogu
- 2 jajka
- 15 dkg.sera pleśniowego rokpol
- płatki owsiane do panierowania
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 por
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser pleśniowy wymieszać z twarogiem i jajkami. Por obrać,pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Wszystko to dodać go gorącej kaszy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną pietruszkę,doprawić solą i pieprzem – wymieszać. Z masy formować kotleciki,obtoczyć w płatkach owsianych i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Podawać z ziemniakami i z sałatką z pomidorów.
Dodaj komentarz