Moje ulubione i popisowe danie z makaronem w roli głównej. Zazwyczaj robię z nadzieniem warzywnym. Dzisiaj w wersji z mięsem…w ramach Pudliszkowych inspiracji pomidorowych :) 

12 szt.

  • 1 opakowanie makaronu gniazdka
  • 30 dkg. mięsa mielonego.
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 – 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 10 dkg. startego żółtego sera.
  •  4 – 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • bułka tarta – do panierowania
  • po szczypcie bazylii i oregano
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone. Wszystko razem poddusić ok. 2 min. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. Odcedzić. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, łopatką lub łyżką cedzakową wyłożyć gniazdka. Posypać startym serem i smażyć pod przykryciem ok. 3 – 5 min. Gorące gniazdka przełożyć na płaski półmisek, delikatnie rozszerzyć widelcem, napełnić przesmażonym mięsem i pomagając sobie znowu widelcem delikatnie „zamknąć”. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni. Jajka rozbełtać. Gniazdka makaronowe ostrożnie obtoczyć w jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do powstałego po smażeniu tłuszczu wlać ok. 1 szklanki wody zmieszanej z 1 – 2 łyżeczką mąki, koncentrat pomidorowy i całość zagotować, tak aby powstał sos. Doprawić do smaku bazylią,oregano, solą i pieprzem. Gorące gniazdka makaronowe podawać z gorącym pomidorowym.


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje