..to dosyć popularne danie, smaczne i proste do przyrządzenia.
Zrobiłam i ja :). Wyszło pyszne!
Młode, małe ziemniaczki nadają się tutaj idealnie. Ilość ziemniaków + tyleż samo plasterków boczku to wybór indywidualny, w zależności od ilości potrzebnych porcji.
- 14 sztuk małych ziemniaków
- 14 plastrów boczku
- 1 op. przyprawy do ziemniaków lub ziół wg. uznania
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, z młodych wystarczy oskrobać skórkę. Ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, ok. 10 – 15 min. Odcedzić i przestudzić.
Każdego ziemniaka oprószyć przyprawą lub ziołami i owinąć w plasterek boczku. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Ułożyć w nim ciasno ziemniaki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż boczek się zarumieni. Dodatkowo ok. 5 min przed końcem można posypać startym żółtym serem (moje są bez sera). Podawać z surówką.
Dodaj komentarz