Czary Gary

Gotowanie

Keks z gruszkami w polewie toffi

Wielkanoc w polskiej tradycji to wielkie święto – także kulinarne.
Właśnie w tym okresie piecze się najpyszniejsze ciasta.
Królują głównie baby, babeczki, mazurki, serniki,…

A ja zapraszam do wypróbowania ciasta z gruszkami, które na pewno urozmaici świąteczny stół.
Kawałki gruszek skąpane w alkoholu sprawiają, że ciasto jest lekko wilgotne i mięciutkie.
Dodatkowej słodyczy dodaje mu polewa o smaku toffi. Całość smakuje wyśmienicie.

SAM_8203

  • 30  dkg. mąki,
  • 20  dkg. cukru pudru,
  • 15  dkg. masła lub margaryny,
  • 4  jajka,
  • 1  płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta
  • 1  op. cukru waniliowego Delecta,
  • 3  –  4   gruszki,
  • 50  ml.  czystego alkoholu,
  • 4 – 5  kropli waniliowego aromatu do ciast Delecta
  • 1  op.  polewy o smaku toffi.

Gruszki obrać, pokroić w kostkę, tak aby było jej  25 dkg.
Zalać alkoholem z dodatkiem aromatu do ciast i odstawić na ok. 30 min.
Następnie osączyć na sicie i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i ciągle ucierając dodawać porcjami do masy, aż do wyczerpania. Nie zrażać się, gdy pod koniec ciasto może być coś w rodzaju mokrej kruszonki. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Też się zastanawiałam, czy w przepisie nie było zbyt dużo mąki, ale po dodaniu piany wyszło piękne, gładkie ciasto. Na koniec dodać przygotowane gruszki i wymieszać z ciastem ale już łyżką.
Podłużną foremkę natłuścić, oprószyć tartą bułką napełnić ciastem i wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na ok. 90 min. Po godzinie zmniejszyć temp. do 160 st. i piec jeszcze ok. 30 min, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Upieczone i ostudzone ciasto pokryć polewą o smaku toffi, przygotowaną wg. opisu na opakowaniu.
Można też polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem.

SAM_8187a

SAM_8208

SAM_8202

SAM_8192Wielkanocne wypieki z Delectą         Wielkanocne Wypieki         Wielkanocne Smaki - edycja V

1 Comment

  1. Ciacho super! Ta polewa prezentuje się apetycznie, ale wolałabym gdyby był to domowy wybór :D

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑