Czary Gary

Gotowanie

Aromatyczna pasta z soczewicy

Smaczna, sycąca i treściwa pasta z nasion soczewicy w roli głównej.
Mocno chłodzona doskonale smakuje z pieczywem, natomiast przyrządzona na gorąco z ryżem lub jako nadzienie do naleśników.

Przepis inspirowany akcją „W parze ze zdrowiem” z wykorzystaniem warzyw „Na Parze” od Bonduelle.

SAM_8228

  • 1  puszka Soczewicy Na Parze Bonduelle,
  • 5  łyżek pasty sezamowej tahini,
  • 5  łyżek oleju sezamowego lub oliwy,
  • 3 ł yżki przyprawy curry ( ostrej lub łagodnej – wg. uznania)
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka nasion sezamu do dekoracji.

Soczewicę wraz z zalewą przełożyć do naczynia i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę, tak aby powstała gładka masa. Dodać pozostałe składniki: pastę sezamową, olej i curry. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do mniejszego naczynia, posypać ziarnem sezamowym i odstawić na 2 – 3 godz. do lodówki.

SAM_8220

SAM_8223

SAM_8230W parze ze zdrowiem

 

1 Comment

  1. wspaniała, pyszna, zdrowa i czego chcieć więcej? :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑