Słodki, delikatny, biały mazurek, dodatkowo przełożony marmoladą. Dobór składników do dekoracji, jak i sama  i dekoracja według uznania. Dekoracja mojego mazurka inspirowana jest wiosennym konkursem Dr. Oetkera.

 

Składniki
10 dkg, mąki pszennej,
10 dkg. mąki ziemniaczanej,
20 dkg. miękkiej margaryny,
15 dkg. cukru pudru,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 tabliczki białej czekolady
50 ml. śmietanki kremówki,
5 dkg. siekanych orzechów włoskich lub laskowych,
5 dkg. płatków migdałowych,
1/2 polewy czekoladowej Dr.Oetkera,
motylki czekoladowe Dr.Oetkera,
5 – 6 łyżek marmolady.

CIASTO:  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku. Mąki przesiać, połączyć ze sobą i z proszkiem do pieczenia. dodać do masy jajecznej.  Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do prostokątnej natłuszczonej i lekko oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. c. piekarnika i piec ok. 25 min.Po upieczeniu ostudzić, przekroić na 2 placki i przełożyć je marmoladą.

BIAŁA POLEWA: Na małym ogniu podgrzać śmietankę, dodać do niej połamaną czekoladę i ciągle intensywnie mieszać aż do roztopienia się czekolady. Polewa powinna być jednolita i gęsta. W razie potrzeby należy odczekać kilka minut na zgęstnienie polewy.
Najpierw cienką warstwą polewy posmarować brzegi ciasta i posypać posiekanymi orzechami i migdałami ( zabezpieczą nam one spływanie polewy), a następnie sam środek wypełnić pozostałą, tężejącą już polewą. Po zastygnięciu udekorować wg. uznania ciemną polewą, czekoladowymi motylkami i pozostałymi bakaliami.

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV