Smaczne, chrupiące, idealne na kanapki, a z naturalnym octem Jamar są naprawdę pyszne. Dobry i praktyczny sposób zwłaszcza na duże ogórki. Kiedy dysponujemy takimi dużymi, które w żaden sposób w większej ilości nie mieszczą się w słoiku, wystarczy je pokroić wzdłuż na plastry i na pewno wejdzie więcej. Ogórkowe plastry są podatne na wyginanie,, więc lepiej nadają się do układania. Ktoś może powiedzieć, że należy kupować małe, no ale jak ma się własne z działki, to nie ma się wyboru i przyrządzamy takie jakie mamy. Wcześniej dzieliłam na kilka części, coś w rodzaju dużej kostki, ale wygodniej jest pociąć w plastry, bo po odtwarciu słoika mamy gotowe plastry na kanapki.
- ok. 2 kg. świeżych ogórków
- 3 szkl. wody
- 1,5 szkl . octu spirytusowego 10% JAMAR
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 10 ziarenek ang. ziela
- liście laurowe, po jednym do słoika
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżka gorczycy
- czosnek, po ząbku do słoika
- kilka gałązek kopru
Ogórki dokładnie umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Słoiki wyparzyć i włożyć do każdego ząbek czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry ułożyć ciasno w słoikach.
Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem, nakryć ściereczką aby powoli stygły i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj komentarz