Tradycyjny kotlet może wyglądać inaczej niż tylko w panierce. Zapiekany z serem i pomidorami tworzy fajną i kolorystyczną kompozycję, która nie tylko wzbudza ciekawość lecz smakuje zawsze lepiej niż rutynowo podane danie. Do tego duszona cukinia i ziemniaczane puree – smakują wyśmienicie.
- 5 – 6 plastrów schabu,
- 3 – 4 pomidory,
- 10 dkg. sera gouda lub mozzarella,
- 2 – 3 małe cukinie,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- natka pietruszki lub świeża bazylia
- olej do smażenia
Plastry schabu lekko rozbić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na parę minut.
Cukinie dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Na głębszej, dużej patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i podsmażyć na nim cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć wodniste części z pestkami a pozostałe pokroić w małą kostkę i lekko oprószyć solą. Ser również pokroić w drobną kostkę i zmieszać pomidorami.
Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety i smażyć na małym ogniu ok. 5 min. z jednej strony. Odwrócić mięso, rozłożyć na nim ser z pomidorami, przykryć patelnię i smażyć z drugiej strony kolejne 5 min. Zapieczone kotlety oraz cukinię przełożyć na talerze, udekorować posiekana zieleniną i podawać z ziemniaczanym puree.
Dodaj komentarz