Sezon na robienie przetworów już w pełni.
Dziś ogórki w zalewie musztardowej. Bardzo prostu sposób na smaczną przekąskę.
Wystarczy dodać tylko do zalewy musztardy sarepskiej, która nada całości ostrzejszego i wyrazistego posmaku.
… po otwarciu same znikają ze słoika :)

SAM_0554a

  • ok. 2,5 – 3 kg ogórków,
  • 9 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej

                                                                                                           ZALEWA

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki soli.
  • 1 – 2 liście laurowe,
  • 3 – 4 ziarenka ang. ziela,
  • 1 ząbek czosnku.

Składniki zalewy zagotować i wystudzić.
Następnie do zimnej zalewy dodać musztardę i dokładnie wymieszać.

Ogórki obrać ze skórki pokroić w słupki, mniejsze wystarczy przekroić wzdłuż na ćwiartki.
Układać ciasno na stojąco w słoikach.
Zalać przygotowaną zalewą.

Pasteryzować od chwili zagotowania 5 – 7 min.
Następnie słoiki wyjąć. Postawić wieczkami do dołu, nakryć kocem lub ręcznikiem i tak je trzymać, aż całkowicie ostygną.
Po tym czasie przenieść do chłodnego miejsca.

SAM_0559a
Róbmy przetwory! 2016