Czary Gary

Gotowanie

Przecier ogórkowy do słoików na zupę zimą

Co zrobić z dużymi, przerośniętymi ogórkami, które nie mieszczą się do słoików lub z niekształtnymi czy pękatymi, które też nie pasują do żądnego słoja?
Przecier ogórkowy!
Taki domowy, bez konserwantów, pachnący koperkiem, doskonały na zupę ogórkową jesienią i zimą.

Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Postępujemy jak w przypadku kiszenia ogóków, tyle tylko, że tu trzeba ogórki zetrzeć na tarce.
A zupa z takiego własnego przecieru smakuje wybornie i jest najlepsza na świecie :)

Do kiszenia przecieru najlepiej użyć małych słoików, tak aby zawartość jednego była porcją na raz, na jedną zupę.

  • ok. 2,5 kg. ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka czosnku,
  • kawałek chrzanu

Ogórki umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Koperek  opłukać i drobno posiekać
Wszystko przełożyć do miski,  dodać sól i wymieszać.

Do wyparzonych słoików włożyć po jednym przekrojonym ząbku czosnku i  plasterku chrzanu.
Napełnić przecierem do wysokości ok. 3 – 4 cm. od góry (nie do pełna).
Do każdego słoika dodać też sok, który wytrącił się z masy ogórkowej po dodaniu soli.

Zakręcić słoiki.
NIE PASTERYZOWAĆ!
Przenieść w ciemne miejsce.

Róbmy przetwory! 5.      
Do słoików na zimę

 

 

1 Comment

  1. Super pomysł. W okresie jesienno – zimowym na pewno taki przecier się przyda.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑