Co zrobić z dużymi, przerośniętymi ogórkami, które nie mieszczą się do słoików lub z niekształtnymi czy pękatymi, które też nie pasują do żądnego słoja?
Przecier ogórkowy!
Taki domowy, bez konserwantów, pachnący koperkiem, doskonały na zupę ogórkową jesienią i zimą.
Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Postępujemy jak w przypadku kiszenia ogóków, tyle tylko, że tu trzeba ogórki zetrzeć na tarce.
A zupa z takiego własnego przecieru smakuje wybornie i jest najlepsza na świecie :)
Do kiszenia przecieru najlepiej użyć małych słoików, tak aby zawartość jednego była porcją na raz, na jedną zupę.
- ok. 2,5 kg. ogórków
- 1 łyżka soli
- 1 pęczek koperku
- 1 główka czosnku,
- kawałek chrzanu
Ogórki umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Koperek opłukać i drobno posiekać
Wszystko przełożyć do miski, dodać sól i wymieszać.
Do wyparzonych słoików włożyć po jednym przekrojonym ząbku czosnku i plasterku chrzanu.
Napełnić przecierem do wysokości ok. 3 – 4 cm. od góry (nie do pełna).
Do każdego słoika dodać też sok, który wytrącił się z masy ogórkowej po dodaniu soli.
Zakręcić słoiki.
NIE PASTERYZOWAĆ!
Przenieść w ciemne miejsce.
sierpień 21, 2019 at 11:58 am
Super pomysł. W okresie jesienno – zimowym na pewno taki przecier się przyda.