Chociaż sezon na grzyby w pełni, to jednak nie będzie trwać długo, jeszcze parę tygodni i koniec.koniec.
Czas pomyśleć o tym, aby zachować ich smak i aromat na dłużej. Warto mieć w spiżarce parę słoiczków tych leśnych smakołyków.
- 1 kg. kurek
- 2 – 3 małe cebulki,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
- 3 szklanki wody,
- 1/ 4 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 3 – 4 liście laurowe,
- 10 ziarenek ang. ziela,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
Kurki dokładnie oczyścić i opłukać.
Zagotować wodę i posolić. Wrzucić do wrzątku grzyby i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie przygotować zalewę. Cebulki obrać i przekroić na pół. W drugim garnku ocet wymieszać z 3 szklankami wody. Dodać cebulki, cukier, sól i przyprawy. Ugotowane kurki odcedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą, tak aby w każdym słoiku znalazła się połówka cebulki i trochę przypraw. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 – 15 min.
Dodaj komentarz