Chociaż sezon na grzyby w pełni, to jednak nie będzie trwać długo, jeszcze parę tygodni i koniec.koniec.
Czas pomyśleć o tym, aby zachować ich smak i aromat na dłużej. Warto mieć w spiżarce parę słoiczków tych leśnych smakołyków.

  • 1 kg. kurek 
  • 2 – 3 małe cebulki,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
  • 3 szklanki wody,
  • 1/ 4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 – 4 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ang. ziela,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,

Kurki dokładnie oczyścić i opłukać.
Zagotować wodę i posolić.  Wrzucić do wrzątku grzyby i gotować ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować zalewę. Cebulki obrać i przekroić na pół. W drugim garnku ocet wymieszać z 3 szklankami wody. Dodać cebulki, cukier, sól i przyprawy. Ugotowane kurki odcedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą, tak aby w każdym słoiku znalazła się połówka cebulki i trochę przypraw. Dokładnie zakręcić.  Pasteryzować ok. 10 – 15 min.

Grzyby