Sezon grzybowy trwa, więc należy korzystać :)
Zapraszam na chrupiące bułeczki zapiekane z mięciutkim grzybowym farszem, tym razem z maślaków. Dodane do farszu śmietana i szczypta mąki sprawiają, że farsz jest soczysty i się nie sypie. Dodatkowo soczystość tę uzupełnia kawałek położonego na wierzchu “słodkiego” pomidorka, a wszystko to pod chrupiącą skorupką z sera. Oczywiście poza sezonem takie bułeczki można napełnić pieczarkami i też będą pyszne,…, ale póki co, to proponuję wybrać się do lasu na grzyby :)
- 50 dkg. maślaków,
- 4 okrągłe bułeczki, np. kajzerki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 5 łyżek oleju,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1 soczysty pomidor,
- 3 łyżki startego żółtego sera, np. gouda
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić razem na małym ogniu aż będą miękkie i odparuje sos. Pod koniec do grzybów dodać łyżeczkę margaryny, a kiedy się rozpuści oprószyć mąką . Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.
Bułki przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ. Bułeczkowe miseczki wysmarować olejem w środku i na zewnątrz. Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym margaryną.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i położyć na wierzchu każdej bułeczki po pól plasterka. Posypać startym żółtym serem, a na wierzchu położyć wiórek z margaryny.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić naczynie z bułkami i zapiekać ok. 20 min. aż bułki się zarumienią a ser roztopi. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz