Smaczna sałatka obiadowa
Doskonała do dań mięsnych i rybnych.
Łagodna w smaku, kolorowa, tania i prosta do przygotowania.

Jak co roku mam sporo cukinii z własnej działki. Do tej pory raczej ją konserwowałam i kisiłam aby było ot tak na przekąskę czy kanapki, jednak tym razem postanowiłam, że zrobię sałatkę.

 

sam_7438aa

  • 4 kg cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchewki
  • 5 łyżek soli
  • 1 pęczek koperku

                                                                                                                                                    ZALEWA

  • 1 szklanka cukru
  • pól szklanki oleju
  • pół szklanki octu 10%

Cukinię opłukać, obrać, usunąć środek z nasionami i przekroić wzdłuż na 4 części.
Pokroić w plasterki, najlepiej na tarce jak ogorki na mizerię.
Dobrze jest mieć młodą i świeżo zerwaną cukinię, bo wtedy lepiej się ją kroi bo jest miękka i nie trzeba jej obierać ze skórki ani usuwać gniazd nasiennych.

Czerwoną paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużego naczynia przełożyć cukinię, paprykę, cebulę i marchew.
Wsypać sól, razem wymieszać i zostawić na 30 minut.
Następnie ponownie wymieszać i odcisnąć warzywa z powstałego soku. Koperek opłukać, pokroić, dodać do warzyw i razem wymieszać.

Do małego garnka wsypać cukier, wlać olej i ocet. Razem wymieszać i zagotować.
Gorącą zalewę wlać do sałatki i dokładnie wymieszać .
Gotową sałatkę przekładać do czystych i suchych słoików.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 – 20 minut. Ostudzić i wynieść w chłodne miejsce,

sam_7447aa

sam_7437aa
Róbmy przetwory! Edycja 3.   
Róbmy przetwory - edycja 3